Opossum

Pengelasan Ilmiah Opossum

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Didelphimorphia
Keluarga
Didelphidae
Genus
Didelphis
Nama saintifik
Didelphis Virginiana

Status Pemeliharaan Opossum:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Opossum:

Amerika Utara

Fakta Opossum

Mangsa Utama
Buah, Serangga, Katak
Habitat
Hutan dan tanah pertanian berhampiran dengan air
Pemangsa
Rubah, Kucing, Burung Mangsa
Diet
Omnivor
Saiz Sampah Purata
6
Cara hidup
  • Bersendirian
Makanan kegemaran
Buah
Jenis
Mamalia
Slogan
Terfikir kebal terhadap racun ular tertentu!

Ciri-ciri Fizikal Opossum

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Hitam
  • Putih
Jenis Kulit
Bulu
Kelajuan tertinggi
15 mph
Jangka hayat
2-7 tahun
Berat
0.5-6kg (1.1-13lbs)

Opossum mempunyai perbezaan sebagai satu-satunya marsupial yang tinggal di Amerika Syarikat dan Kanada!



Sepanjang sejarah Amerika Syarikat, oposum banyak diburu dan dimakan oleh orang. Walaupun ini tetap berlaku di beberapa kawasan di A.S. selatan, marsupial yang cerdas ini kini lebih dikenali sebagai perosak kerana tabiat pembersihan mereka yang menyebabkan tong sampah meningkat dan merosakkannya. Mereka terus diburu secara popular di banyak kawasan di Amerika Tengah dan Selatan; sebenarnya, sekatan telah dibuat untuk membendung pemburuan haiwan ini di kawasan tersebut.



Fakta Opossum Menarik!

  • Opossum berasal dari Amerika Selatan dan dipercayai memasuki Amerika Utara semasa Great American Interchange, iaitu ketika benua bersambung dan dipercayai berlaku kira-kira 2.7 juta tahun yang lalu.
  • Hanya satu spesies opossum, Virginia opossum, yang tinggal di Amerika Syarikat dan Kanada. Ia juga dikenali sebagai opossum biasa.
  • Seperti marsupial lain, haiwan ini mempunyai kantung di mana bayi dipelihara semasa mereka dewasa.
  • Opossum mempunyai 50 gigi, yang lebih banyak daripada mamalia darat lain di Amerika Utara.
  • Walaupun mereka memiliki nama yang serupa, opossum Amerika Utara, Tengah, dan Selatan tidak berkaitan dengan marsupial arboreal dari subalorder Phalangeriformes, yang biasanya disebut sebagai posum tetapi endemik di Belahan Timur.

Nama Ilmiah Opossum

Terdiri daripada lebih daripada 103 spesies yang merangkumi 19 genera yang berbeza, nama saintifik untuk opossum adalahDidelphidae. Mamalia ini dikelaskan mengikut urutanDidelphimorphia, yang terbesar di Hemisfera Barat. Istilah ini menggambarkan hakikat bahawa marsupial ini pada dasarnya mempunyai dua rahim - satu di mana bayi pada mulanya tumbuh dan kantung di mana mereka terus matang - dengan 'di' yang bermaksud 'dua' dan 'delphus' yang bermaksud 'rahim.' Virginia opossum, satu-satunya spesies di A.S. dan Kanada, mempunyai nama saintifik Didelphis virginiana.

Kata 'opossum' pertama kali dicatat antara tahun 1607 dan 1611. Diyakini telah dipinjam dari bahasa Powhatan dan berasal dari kata Proto-Algonquian, 'apousoum,' yang berarti 'anjing putih atau binatang seperti anjing. ' Contoh perkataan yang pertama direkodkan dapat dikesan kembali ke John Smith dan jajahan Jamestown di Virginia.

Penampilan Opossum

Sejenis mamalia yang dikenali sebagai marsupial, opossum yang tumbuh sepenuhnya kira-kira seukuran rumah tangga. Rata-rata, posum, seperti yang diketahui juga, berukuran kira-kira 2.5 kaki dari hidung hingga ekor dan beratnya antara 8,8 dan 13,2 paun. Selalunya berwarna kelabu, haiwan ini biasanya mempunyai wajah putih dan hidung runcing. Di dalam mulut mereka terdapat 50 gigi - lebih banyak daripada mamalia darat lain di Amerika Utara.

Selain mempunyai empat anggota badan pendek, mereka mempunyai ekor khusus yang mereka gunakan dengan pelbagai cara. Kerana ekor seperti tikus ini mampu mencengkam sesuatu, mereka dianggap sebagai prehensile. Berkat ciri ini, opossum dapat menggunakan ekornya untuk membantu menjaga keseimbangan, membantu memanjat pokok, dan menahan bahan bersarang ketika memanjat. Haiwan muda menggunakan ekor prehensil mereka untuk melekap di punggung ibu mereka semasa dibawa ke sekitar. Walau bagaimanapun, bertentangan dengan kepercayaan popular, opossum tidak tergantung dari pokok dengan ekornya seperti kelawar.



Kaki belakang mamalia ini juga mempunyai ibu jari yang berlawanan, yang membolehkan mereka memegang dahan dan sejenisnya dengan lebih berkesan.

Jantan biasanya sedikit lebih besar daripada wanita. Mereka juga mempunyai gigi taring yang lebih besar dan cenderung lebih berat.

Virginia Opossum (Didelphis virginiana) di pokok juniper di timur laut Ohio.
Virginia Opossum (Didelphis virginiana) di pokok juniper di timur laut Ohio.

Tingkah Laku Opossum

Secara bersendirian dan nomad pada umumnya, haiwan ini mempunyai cara yang tersendiri, bergerak perlahan, dan menggembirakan. Terutama aktif pada waktu malam, ketika mereka mencari makanan dan terlibat dalam kebanyakan aktiviti lain, mata mamalia ini disesuaikan dengan kegelapan. Pada siang hari, opossum cenderung berkurang di rongga yang senang daripada membuat sarang mereka sendiri. Contohnya termasuk di dalam lubang pokok dan cerucuk berus atau di bawah struktur buatan manusia.

Pada bulan-bulan yang lebih panas, marsupial ini cenderung terus bergerak. Mereka biasanya pergi ke mana sahaja makanan membawa mereka. Pada musim sejuk, marsupial ini cenderung tinggal di tempat bersarang yang lebih kekal. Walau bagaimanapun, mereka tetap aktif pada bulan-bulan yang lebih sejuk dan oleh itu bukan hibernator sebenarnya.

Salah satu ciri tingkah laku haiwan yang paling terkenal adalah kecenderungan mereka untuk bermain mati ketika berhadapan dengan pemangsa. Juga dikenali sebagai 'bermain possum', teknik ini adalah jalan kedua jika reaksi awal mamalia terhadap ancaman - mendesis, mengetap giginya, dan menggeram - gagal menakut-nakutkannya. Sekiranya pemangsa terus menyerang, haiwan itu akan menjadi lemas sepenuhnya dan memasuki keadaan hampir catatonik. Terguling di sisinya, marsupial dapat menutup matanya atau membiarkan mereka menatap kosong ke angkasa. Dengan lidahnya memanjang, makhluk itu dapat kelihatan sangat mati. Yang sering tidak diketahui orang ialah opossum juga biasanya membuang air besar dan mengeluarkan zat hijau berbau busuk dari kelenjar duburnya ketika bermain mati. Haiwan itu boleh kekal dalam keadaan ini sehingga enam jam; pada masa itu, pernafasan dan degup jantungnya perlahan.

Walaupun mereka tidak dianggap sebagai marsupial arboreal (yang tinggal di pokok), mereka adalah pendaki pokok yang sangat baik dan menghabiskan banyak masa di kanopi. Mereka memiliki cakar tajam yang sangat baik untuk mencengkam kulit pohon, dan mereka menggunakan ekor prehensil mereka untuk membantu memanjat dan bermanuver di sekitar. Luar biasa, opossum juga dapat membersihkan diri dari kutu dan mampu memakan lebih dari 5,000 daripadanya setiap musim.

Habitat asli

Hanya satu spesies opossum, Virginia opossum, yang terdapat di Amerika Syarikat dan Kanada. Habitat spesies ini meluas ke Kanada utara dan sejauh selatan seperti Amerika Tengah. Di selatan sana, terdapat puluhan spesies opossum tambahan.

Opossum telah disesuaikan untuk bertahan hidup di Amerika Utara, Tengah, dan Selatan dengan mengembangkan ekor prehensil yang membiarkannya mencengkam anggota badan pokok. Jempol yang boleh dilawan di kaki belakang mereka turut membantu dalam hal ini.

Memandangkan luasnya tempat mereka tinggal, opossum mampu bertahan di berbagai iklim.



Diet Opossum

Opossum adalah pemulung. Dengan mudah, mereka juga omnivora, yang bermaksud bahawa mereka sanggup membersihkan bahan tumbuhan dan haiwan untuk hidup. Mereka terkenal dengan pemulangan dari manusia; khususnya, mereka cenderung masuk ke tempat sampah, tong sampah, dan seumpamanya mencari makanan.

Opossum juga tertarik pada bangkai (daging yang membusuk), sehingga mereka sering terlihat memakan roadcill. Secara umum, diet opossum biasanya terdiri daripada buah, rumput, dan pelbagai jenis kacang.

Mamalia ini juga akan memburu burung , tikus , cacing, ular , serangga , dan sekata ayam . Banyak spesies opossum kebal terhadap racun ular dan ular pit dan oleh itu dapat memangsa makhluk itu.

Fleksibiliti diet ini adalah salah satu daripada banyak sifat yang menjadikan opossum menjadi spesies yang berjaya.

Pemangsa dan Ancaman Opossum

Manusia adalah ancaman terbesar untuk opossum. Walaupun tidak lagi biasa di Amerika Syarikat, mamalia ini pernah diburu dan dimakan secara berkala; Presiden Jimmy Carter terkenal memburu mereka. Pemburuan Opossum tetap popular di banyak kawasan di Amerika Tengah dan Selatan, di mana pemerintah tempatan telah menetapkan sekatan untuk memburu posum. Walau bagaimanapun, opossum dikelaskan sebagai ' paling tidak prihatin 'Oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN) sehingga mereka tidak dianggap terancam.

Pembiakan, Bayi, dan Jangka Hayat

Opossum pasangan dari pertengahan musim sejuk hingga pertengahan musim panas. Dalam satu tahun, opossum betina boleh mempunyai banyak bayi opossum. Selepas mengawan, opossum betina biasanya melahirkan sekitar dua minggu.

Sehingga 20 opossum mungkin dilahirkan dalam satu sampah. Namun, secara purata, kurang dari separuh bertahan. Semasa mereka dilahirkan, opossum bayi hampir sama sekali tidak berdaya. Buta, telanjang, dan hampir telus dalam penampilan, opossum yang baru lahir berukuran kira-kira setengah inci dan beratnya hanya 1/200 ons; ini menjadikan mereka seukuran lebah madu.

Sejurus selepas dilahirkan, oposum bayi merangkak ke kantung ibu mereka. Di sana, mereka menjumpai susunan tapal kuda yang terdiri dari 13 ekor anak jantan, yang segera mereka pasang. Mereka yang dibiarkan tanpa dot untuk terkena binasa. Setelah diikat, dot membengkak dan tetap berada di tempat bayi selama kira-kira dua bulan. Pada ketika itu, mata bayi mulai terbuka, dan mereka kadang-kadang muncul dari kantung dan mungkin dibawa ke punggung ibu mereka semasa memburu. Mereka menjadi bebas sepenuhnya pada usia tiga bulan.

Purata jangka hayat opossum biasa, atau Virginia, adalah satu hingga dua tahun.

Penduduk Opossum

Walaupun mereka menghadapi beberapa pemangsa - yang paling penting, manusia, anjing, dan kucing - opossum adalah mangsa yang berkembang biak dengan cepat. Oleh itu, populasi mereka tetap stabil pada zaman moden, dan mereka tidak digolongkan sebagai haiwan yang terancam punah.

Lihat semua 10 haiwan yang bermula dengan O

Artikel Yang Menarik