Moose

Pengelasan Ilmiah Moose

Kerajaan
Animalia
Filum
Chordata
Kelas
Mammalia
Pesanan
Artiodactyla
Keluarga
Cervidae
Genus
Moose
Nama saintifik
Moose moose

Status Pemeliharaan Moose:

Keprihatinan Sekurang-kurangnya

Lokasi Moose:

Eurasia
Eropah
Amerika Utara

Fakta Moose

Mangsa Utama
Rumput, Ranting, Pondweed
Habitat
Kawasan hutan berhampiran dengan tundra Artik
Pemangsa
Manusia, Beruang, Serigala
Diet
Herbivore
Saiz Sampah Purata
1
Cara hidup
  • Kumpulan
Makanan kegemaran
Rumput
Jenis
Mamalia
Slogan
Memperbaharui ia tanduk yang sangat besar setiap tahun!

Ciri Fizikal Moose

Warna
  • Coklat
  • Kelabu
  • Jadi
Jenis Kulit
Rambut
Kelajuan tertinggi
20 mph
Jangka hayat
10-16 tahun
Berat
270-720kg (600-1,580lbs)

'Terbesar dari semua spesies rusa.'




Moose adalah spesies rusa terbesar dan mamalia tertinggi di Amerika Utara. Ditemui di A.S., Kanada, Asia dan Eropah, orang dewasa yang dewasa sepenuhnya berdiri enam kaki dari tanah ke bahu. Mereka dikenali dengan wajah panjang, muncung yang tergantung di dagu dan kepingan kulit yang bergoyang di bawah kerongkong mereka. Moose jantan tumbuh tanduk besar hingga lebar enam kaki dari satu hujung ke ujung yang lain.



5 Fakta Moose yang luar biasa

  • Moose lelaki dewasa mempunyai berat antara 1200 hingga 1800 paun
  • Jangka hayat seekor rusa di alam liar adalah 15 hingga 20 tahun
  • Moose memakan tanaman darat dan akuatik
  • Kuku Moose berfungsi seperti kasut salji di iklim musim sejuk yang keras
  • Walaupun kelihatan kekok, rusa boleh berjalan hingga 35 batu sejam

Nama Ilmiah Moose

Biasanya disebut rusa di Amerika dan rusa di Eropah dan Asia, haiwan besar ini memiliki nama saintifik 'Alces alces.' Sebagai mamalia, mereka tergolong dalam urutan Artiodactyla, keluarga Cervidae dan genus Alces.

Nama umum 'moose' menjadi perkataan Inggeris yang dikenali paling lambat 1606. Istilah ini berasal dari nama bahasa Algonquian 'mo-swa' atau 'moosh' dengan kemungkinan pengaruh dari beberapa bahasa lain.

Rupa & Kelakuan Moose

Moose sangat besar, kukuh dan kuat. Mereka berdiri dari kuku ke bahu setinggi lelaki dewasa, sekitar enam kaki. Tulang mereka besar dan badan berotot. Betina lebih kecil daripada lelaki, biasanya beratnya antara 800 hingga 1200 paun ketika dewasa. Walaupun mereka boleh bertambah besar, rata-rata lelaki dewasa berkisar antara 1200 hingga 1600 paun.

Haiwan-haiwan ini hidup dalam kawanan semasa musim pembiakan di alam liar, walaupun mereka biasanya kelihatan sendirian atau jauh dari anggota kawanan lain. Sebenarnya, mereka adalah haiwan yang paling bersendirian dan antisosial di alam liar, di luar pembiakan. Semasa musim kawin, lelaki membentuk kawanan betina mereka sendiri yang disebut 'kawanan harem.' Lelaki saling bertengkar demi hak untuk mengawan dengan harem.

Bulu rusa berwarna coklat muda hingga coklat gelap, dengan mudah menyamarkannya di persekitarannya. Bulu ini panjang dan tebal, dengan setiap rambut berlubang untuk membantu kehangatan. Kaki mereka panjang, dengan pasangan depan sedikit lebih panjang daripada belakang. Ini menjadikan rusa kelihatan geng dan kekok. Tetapi kaki depan yang lebih panjang menolong mereka menyerang serpihan hutan, seperti pokok dan dahan yang tumbang.

Kepala rusa panjang seperti a kuda , tetapi mempunyai hidung dan bibir atas yang membesar. Telinga mereka kecil, seperti juga ekornya. Menambah penampilan wajah mereka yang lucu adalah penampilan bungkuk yang disebabkan oleh otot bahu yang besar dan kuat. Di tangan tekak mereka kulit yang longgar disebut embun.

Tanduk yang besar, luas dan rata menjadikan penampilan rusa lebih jelas daripada anggota keluarga rusa yang lain. Hanya lelaki yang mempunyai tanduk ini yang membentang antara empat hingga enam kaki pada pertumbuhan penuh. Tanduk ini mula tumbuh pada akhir musim bunga atau awal musim panas, pertama kali ditutupi oleh kulit kabur yang disebut beludru. Di beludru terdapat saluran darah kecil yang memberi nutrien kepada tanduk untuk membantunya tumbuh. Apabila tanduk berhenti tumbuh pada akhir musim panas, saluran darah ini akan kering dan beludru mulai menumpahkan. Menjelang awal musim gugur, tanduk rusa menggunakan ciri khas tulang kering. Beratnya hingga 40 paun dan jatuh semasa musim sejuk.

Makanan Moose sepanjang hari. Mereka paling aktif pada waktu subuh dan senja. Walaupun mereka tidak dapat melihat dengan baik, mereka mempunyai deria bau yang luar biasa. Mamalia besar ini juga dapat didengar dengan baik. Mereka adalah perenang yang kuat dari beberapa minggu setelah kelahiran dan dapat mencapai kecepatan berenang hingga enam batu per jam. Moose bahkan tenggelam sepenuhnya dan tetap di bawah air hingga 30 saat pada satu masa.

Moose lembut dan damai sendiri di habitat semula jadi mereka. Tetapi jika diganggu oleh haiwan atau manusia lain, mereka menjadi agresif. Mamalia ini sangat bersifat wilayah dan tidak teragak-agak untuk menagih sesiapa atau apa-apa yang mengancam ruang mereka. Walaupun mereka kelihatan kekok dan lambat, rusa dapat dengan mudah mengatasi manusia. Dalam pertempuran melawan salah satu pemangsa terbesar mereka, the beruang coklat , seekor rusa menimbulkan pertarungan yang baik. Malah kadangkala mereka menang. Untuk menyerang pemangsa atau manusia, rusa berulang kali memijak kaki mereka pada makhluk yang mengancam dan menggunakan tanduknya sebagai pertahanan.



Habitat Moose

Moose tinggal di seluruh wilayah utara Amerika Utara, Eropah dan Asia yang lebih sejuk di mana terdapat salji salji tahunan. Mereka tidak boleh hidup dalam suhu melebihi 80 darjah, kerana tidak berpeluh. Makanan yang mereka makan menimbulkan banyak panas badan semasa pencernaan.

Kawasan mempunyai subspesies, masing-masing dengan penyesuaian unik terhadap persekitarannya. Moose Amerika Utara merangkumi moose timur Kanada dan A.S. timur laut; rusa barat laut Kanada tengah, Dakota Utara, Minnesota dan Michigan; Rusa Alaskan dari Kanada barat laut dan negeri Alaska; dan Shiras moose A.S. dan Canadian Rocky Mountains.

Di Eropah dan Asia, beberapa pakar haiwan menganggap keluarga rusa juga mengandung beberapa subspesies. Sub-spesies tidak rasmi ini merangkumi rusa Eropah, rusa Yakut Siberia, rusa Ussuri Siberia barat dan rusa Kolyma Siberia timur.

Setiap subspesies rusa berbeza mengikut geografi, ukuran, ciri tanduk dan bulunya. Ukuran badan berbeza kerana diet dan keadaan setempat. Alaska dan Siberia timur mempunyai rusa terbesar, dengan banteng dengan berat rata-rata 1300 paun dan tinggi hingga tujuh kaki di bahu. Wyoming dan Manchuria adalah rumah bagi rusa terkecil dengan banteng dengan berat hanya 770 paun.

Diet Moose

Moose adalah herbivora yang merumput dari subuh hingga senja. Mereka makan sehingga 70 paun tumbuh-tumbuhan setiap hari. Habitat mereka terdiri dari lingkungan yang kaya dengan tanaman dengan semak yang tersedia untuk memberi makan. Haiwan itu lebih suka semak yang terganggu oleh kebakaran hutan, banjir atau longsoran. Pada musim panas, rusa juga memakan tumbuh-tumbuhan akuatik. Mereka menuju ke air untuk mencapai tanaman ini dan bahkan menyelam di bawah air untuk mencapainya. Mamalia besar ini menikmati jilat mineral.

Pada musim sejuk, anda boleh menemui cemara yang memakan cemara, yew dan konifer lain. Untuk melewati selimut tebal untuk makan, kawanan rusa mengikuti sistem jejak yang mereka lalui. Laluan ini membentuk 'halaman rusa.'

Makanan yang disukai dalam diet mereka termasuk kulit kayu, daun, ranting, kerucut pinus, tunas pokok, tunas renek dan teratai. Kegemaran adalah willow, aspen dan balsam fir. Ketika mereka makan, makanan mereka melewati empat ruang perut sebagai bahagian pencernaan. Ruang pertama memanaskan makanan dan tiga ruang yang lain mengekstrak nutrien. Suka lembu , rusa 'kunyah cud mereka.' Cud adalah makanan regurgitasi yang mereka kunyah selama beberapa lama sebelum menelan.

Makanan yang beracun bagi haiwan-haiwan yang tidak sedap ini termasuk tanaman chokecherry, yew Eropah dan yew Jepun. Tumbuhan terbukti mematikan rusa kerana sel tumbuhan mengandungi gas sianida. Dalam beberapa jam makan tumbuhan ini rusa mati. Sayangnya, pokok dan semak ini biasa ditanam di kebun melalui wilayah rusa, seperti di Alaska.

Moose lebih suka makan dari tumbuh-tumbuhan pada tahap kepala atau bahu mereka, terutama dengan berat tanduk hingga 40 paun di kepala mereka. Untuk mencapai tahap makanan yang lain, mereka membungkuk ke lutut depan atau membentangkan kaki mereka seperti jerapah.

Pemangsa & Ancaman Moose

Ancaman terbesar terhadap rusa termasuk beruang, serigala, manusia dan kutu. Kedua-dua beruang coklat dan hitam menyasarkan rusa sebagai sumber makanan, terutama pada musim bersalin. Satu rusa menyediakan pelbagai makanan untuk pemangsa besar ini. Seekor rusa juga membuat bufet yang menarik untuk bungkus serigala.

Untuk mempertahankan diri daripada pemangsa seperti beruang dan serigala, rusa boleh berjalan hingga 35 batu per jam. Berlari dan melompat menggunakan sedikit tenaga moose, tetapi banyak tenaga untuk pemangsa mereka.

Apabila salji dalam meliputi tanah, mereka tidak dapat berlari dengan pantas. Ini adalah ketika mereka menggunakan taktik pertahanan lain. Mereka menemui tanah yang keras dengan jumlah salji yang paling sedikit, seperti tasik beku atau kawasan di mana salji telah meletup. Mereka juga menentang hutan yang lebat dengan pokok untuk menjauhkan serigala dari markas belakang mereka. Sekiranya mereka mesti menghadap binatang atau bungkusan ini, mereka menyerang pemangsa mereka, menendang kaki mereka dengan cara yang dapat membunuh serigala dan membiarkan beruang mati lemas.

Pertahanan rusa lain terhadap pemangsa adalah ke badan air yang rendah, bukan air dalam di mana serigala dapat berenang dengan baik. Serigala berjuang untuk menyerang seekor rusa di perairan yang lebih cetek.

Manusia memburu rusa tetapi sering memerlukan beberapa tembakan untuk menurunkan satu rusa. Sebenarnya, banyak pemburu di Siberia lebih suka menentang beruang grizzly, berbanding rusa yang marah.

Pemanasan global meningkatkan serangan kutu di mana rusa tinggal. Pada musim sejuk yang lebih panas, populasi kutu meningkat. Parasit kecil ini dapat menghilangkan kawanan rusa dengan melemahkannya melalui kehilangan darah. Banyak rusa mati kerana anemia yang disebabkan oleh kutu setiap tahun. Cuba menggosok kutu dari badan mereka meninggalkan banyak rusa dengan rambut gugur. Lapisan yang terganggu ini menyebabkan hipotermia pada musim sejuk. Di New Hampshire, ahli biologi memuji penurunan 40 peratus populasi rusa dalam 10 tahun terakhir kerana kutu dan parasit lain seperti mereka.



Pembiakan Moose, Bayi dan Jangka Hayat

Pada awal musim gugur, rusa jantan mula membentuk kawanan harem betina yang siap dikawan. Wanita ini menarik lelaki menggunakan aroma yang kuat dan panggilan dalam. Lelaki kadang-kadang saling mencabar hak untuk berkahwin dengan harem. Cabaran ini melibatkan penggunaan tanduk mereka sebagai paparan ancaman. Mereka juga dapat saling mendorong dengan tanduk mereka dalam pertarungan. Tetapi pergaduhan biasanya tidak begitu serius kerana tanduk dapat ditangkap bersama-sama, yang mengakibatkan kematian kedua-dua lembu jantan itu. Pada akhir cabaran ini, rusa dominan tetap bertahan dengan kawanan dan kekalahan yang tunduk dalam pertempuran terus berlalu.

Rusa betina melahirkan satu bayi pada musim bunga atau musim panas. Kadang kala seekor rusa boleh melahirkan anak kembar atau tiga kali ganda. Tetapi kebanyakan kelahiran hanya satu anak lembu. Anak lembu berdiri pada hari pertama mereka dan berenang dengan baik dalam beberapa minggu. Pada usia kira-kira enam bulan, anak lembu menyapih dari ibu mereka. Tetapi mereka tetap bersama ibu mereka sehingga dia mempunyai anak lembu pada musim kawin berikutnya. Moose sangat agresif dalam melindungi anak-anak mereka. Sebenarnya, rusa jantan lembu bahkan menuduh manusia atau ancaman lain semasa musim kawin dan sebelum kelahiran mereka yang masih muda.

Menjadi anak lembu rusa adalah berbahaya. Beruang dan serigala menikmati daging rusa sebagai sebahagian daripada makanan mereka. Kira-kira separuh daripada anak lembu mati kerana serangan haiwan ini sebelum usia enam minggu. Pada usia empat hingga enam tahun, jika mereka hidup lama, anak lembu rusa tumbuh sepenuhnya. Tetapi setelah mereka hidup dengan ukuran penuh, kebanyakan bertahan hingga usia tua. Moose dewasa menikmati kadar kelangsungan hidup 95 peratus. Mereka biasanya hidup 15 hingga 20 tahun di alam liar.

Penduduk Moose

Moose terbukti makhluk yang baik hati. Ini menjadikan penduduk tetap tinggi. Terdapat antara 500,000 dan satu juta rusa di Kanada sahaja. Di Newfoundland, rusa diperkenalkan ke daerah tersebut pada tahun 1900-an. Empat rusa yang ditempatkan di wilayah itu pada masa itu dihasilkan semula dengan berkesan dan sekarang lebih dari 150,000 terdapat dari ibu bapa yang asli.

Di Amerika Syarikat, terdapat kira-kira 300,000 rusa. Dari jumlah tersebut, 200,000 tinggal di Alaska. Moose juga tinggal di Finland, Norway, Sweden, Latvia, Estonia, Poland, Republik Czech dan Rusia. Status pemuliharaan mereka di seluruh dunia disenaraikan sebagai perhatian paling sedikit dan bertambah bilangannya.

Lihat semua 40 haiwan yang bermula dengan M

Sumber
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Haiwan, Panduan Visual Definitif Untuk Hidupan Liar Dunia
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) Dunia Ensiklopedia Haiwan
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Ensiklopedia Haiwan Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) Atlas Spesies Terancam
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Ensiklopedia Haiwan Bergambar
  6. Dorling Kindersley (2006) Ensiklopedia Haiwan Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia Of Mammals

Artikel Yang Menarik